Sunday, June 7, 2009

'KRO Reporter': het Noortman imperium

'KRO Reporter': het Noortman imperium

Robert Noortman, de in 2007 overleden kunsthandelaar, was politieinformant, lid van een bende brandkastkrakers en is meermalen veroordeeld voor mishandeling.

Het tv-programma sprak oud-politiemensen die onderzoek deden naar Noortman en vond oude vonnissen van de rechtbank Maastricht. Van Robert Noortman werden onlangs schilderijen teruggevonden die in 1987 waren gestolen. De verzekeraar gaat er inmiddels vanuit dat de kunsthandelaar daar zelf achter zat.

In KRO Reporter beschrijven oud-politiemensen hoe Robert Noortman eind jaren zestig actief is in een bende brandkastkrakers. Volgens oud-hoofdinspecteur Jos Janssen had Noortman in de bende de rol van verkenner. "Hij reed rond, keek wat er waar te halen was. Welk type brandkast er stond en hoe de beveiliging van een pand in mekaar zat.". De latere kunsthandelaar staat eind jaren zestig regelmatig voor de rechter. In 1967 veroordeelt de rechtbank Maastricht hem tot een maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor het mishandelen van twee politieagenten.

Aan zijn bestaan als bendelid komt in februari 1968 een einde wanneer Noortman een deal sluit met de leiders van het onderzoek naar de brandkastkrakers: officier van justitie Rolph Gonsalves en hoofdagent Gerrit Linzen. De laatste vertelt in Reporter dat Noortman aan hem een inbraak in een postkantoor bekent. Noortman wordt er niet voor vervolgd. In ruil verraadde, aldus Linzen, Noortman de verblijfplaats van een voortvluchtige brandkastkraker, de bekende Limburgse crimineel Anno Mink.

Begin dit jaar vond de Nationale Recherche acht schilderijen terug die in 1987 werden gestolen uit de galerie van Noortman. De verzekeraars, vertegenwoordigd door Julian Radcliffe van het Art Loss Register, gaan er inmiddels vanuit dat Noortman de inbraak vermoedelijk zelf in scene heeft gezet. Radcliffe spreekt van " zeer overtuigdend bewijs" dat de vermaarde kunsthandelaar mogelijk fraude heeft gepleegd. Naar nu blijkt verdacht ook de politie in 1987 Noortman van betrokkenheid bij de kunstroof. Zijn telefoon werd maandenlang afgeluisterd. Toen de verzekaar besloot te betalen bloedde het onderzoek, volgens een oud-rechercheur, dood.

Uitzending: 'KRO Reporter', zondag 7 juni 21.50 uur op Nederland 2.
http://tv-visie.be/inhoud/nederland/6juni2009/kro-reporter-het-noortman-imperium_29867/
Reblog this post [with Zemanta]

No comments: