Saturday, May 2, 2009

Schilderijenroof in Scheringa Museum



'La Musicienne' van Tamara de Lempicka

Schilderijenroof in Scheringa Museum

1 mei 2009, (Bron: De Telegraaf.nl) SPANBROEK - Meerdere gemaskerde personen hebben vrijdag rond het middaguur het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek overvallen. Dit heeft de politie bekendgemaakt. De daders hebben twee schilderijen buitgemaakt, van de schilders Salvador Dali en Tamara de Lempicka.

De daders hebben twee schilderijen buitgemaakt, van de schilders Salvador Dali en Tamara de Lempicka.
Bij de overval zijn een receptioniste en de bewaker bedreigd met een vuurwapen. Er is niet geschoten. De daders reden weg in een kleine personenauto. Van hen ontbreekt vooralsnog elk spoor.
De buit bestaat uit Dali's 'Adolescence', een gouache uit 1941 en 'La Musicienne' van Tamara de Lempicka, een olieverfschilderij uit 1929. Volgens Klaas Wilting, woordvoerder van museumoprichter Dirk Scheringa, gaat het om behoorlijk waardevolle schilderijen.
Wilting vermoedt dat de daders eerder in het museum zijn geweest, omdat ze doelbewust op deze twee werken afgingen. Het is triest dat er twee schilderijen weg zijn, maar gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, aldus Wilting.
Op het tijdstip van de overval waren ongeveer twintig mensen in het museum. De bedreigde medewerkers zijn opgevangen door de directie. Wilting kon vrijdagmiddag nog niet zeggen of het museum zaterdag weer open is.
Scheringa richtte in het museum in 1997 op. Hij is ook eigenaar van de DSB-bank en voorzitter van de Alkmaarse voetbalclub AZ.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3827651/__Scheringa_Museum_beroofd__.html?p=32,1

Commentaar Trensbridge: Nieuws is nieuws, ook al is het een dag oud. Interessant wordt het pas als t.z.t de schilderijen ergens anders opduiken en/ of - al dan niet voor losgeld- te koop worden aangeboden. Op de website van het Scheringa Museum kunt u een persbericht over de roof vinden en op maandag 4 mei is er een persconferentie.
De methode van roof is in zoverre 'interessant te noemen' dat het blijkbaar zo eenvoudig was, hetgeen kan duiden op lokale 'kleine criminelen' en een '
geplande gelegenheidsdiefstal'. Hoewel het nog vroeg (2 mei) is wordt er in de internationale pers nog geen melding van gemaakt. Kunstdiefstal is van alle tijden, een veranderende trend kan gevonden worden in de toename van diefstallen uit - niet optimaal beveiligde- lokale en provinciale musea en kunstcollecties. Hierbij kan de economische crisis een rol spelen.
Reblog this post [with Zemanta]

2 comments:

Anonymous said...

Op 1 mei stond er al een bericht op de website van het museum over de roof!

TrendsBridge said...

Sorry, er is zoveel nieuws tegenwoordig, de website niet goed gecheckt waarschijnlijk. Bovendien was het totaal onverwacht, wie verwacht nou zoiets in het dooie Spanbroek.